BDO voorspelt toename M&A in Nederlandse maakindustrie

Steeds grotere rol van PE-bedrijven bij M&A in de industrie.

De Nederlandse maakindustrie zag in het eerste kwartaal van 2024 een daling van 32 procent in het aantal deals in vergelijking met het jaar ervoor. Dit meldt BDO, het accountants- annex adviesbureau, dat deze teruggang wijt aan een productiedaling van 8,5 procent en een tekort aan technisch geschoold personeel, waarmee de sector eind 2023 kampte. De meeste deals werden volgens BDO gerealiseerd in de subsectoren Technologische en Elektronische industrie, Transport en Textielindustrie.

Positieve vooruitzichten
Ondanks deze daling ziet BDO positieve vooruitzichten voor de rest van het jaar. De verwachte groei van de industrie en het toenemende vertrouwen van fabrikanten zullen in de loop van 2024 naar verwachting leiden tot een toename van het aantal deals, zo voorspelt BDO.

Daarbij voorziet BDO een sterke rol van private equity-bedrijven. “De betrokkenheid van private equity bij deals in de Nederlandse maakindustrie zette zich in het eerste kwartaal van 2024 door. Hoewel het aantal PE-deals licht daalde ten opzichte van het voorgaande jaar, nam het aandeel van PE-deals ten opzichte van strategische deals toe van 38 naar 49 procent.”

Aanhoudende interesse van PE
BDO ziet dit als een teken van aanhoudende interesse van PE-investeerders in de sector. “De verwachting is dat de PE-betrokkenheid hoog blijft, onder meer door de consolidatietrend in de markt en de dalende rente.”

De Nederlandse maakindustrie bevindt zich volgens BDO in een voortdurend veranderende dynamiek. “Met M&A-activiteiten die zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengen. Ondanks een algehele daling van het aantal deals in het eerste kwartaal van 2024, blijven crossborder deals een significante rol spelen in de sector.”

Sterke reputatie maakindustrie
“Deze toenemende internationalisering wordt gedreven door de sterke reputatie van de Nederlandse maakindustrie op het internationale toneel, gekenmerkt door innovatieve producten en hoogwaardige kwaliteit. Dit maakt Nederlandse bedrijven aantrekkelijke overnamekandidaten voor buitenlandse kopers.”

Daarnaast biedt Nederland volgens BDO nog altijd een gunstig vestigingsklimaat met een uitstekende infrastructuur, een stabiel economisch klimaat en een goed opgeleid personeelsbestand. “Toegang tot de grote Europese markt via Nederland is een extra troef voor buitenlandse kopers die hun activiteiten in Europa willen uitbreiden.”

EV/EBITDA gedaald met 3,3 procent
BDO meldt dat de EV/EBITDA ten opzichte van een jaar eerder met 3,3 procent is gedaald. Deze daling in waardering is een gevolg van de stijgende rente, wat een negatieve impact heeft gehad op bedrijfswaarderingen, zo analyseert BDO. “Uit onze analyse blijkt dat bedrijven in de building products over het algemeen wat lager worden gewaardeerd. De hoogst gewaardeerde bedrijven zijn voornamelijk actief in de Plastics & Packaging, met een gemiddelde multiple van 8,7.”

Transactiemultiples (‘CTA’) zijn in 2024 licht gestegen, mogelijk als gevolg van de winstgevendheid die iets minder onder druk is komen te staan als gevolg van de veerkrachtigheid van de maakindustrie. De transactie met de hoogste multiple betreft de overname van Dechra Pharmaceuticals door EQT AB. De mediaan van de multiples is in 2024 gestegen, wat betekent dat er gedurende het eerste kwartaal grotere transacties plaats hebben gevonden, zo besluit BDO.

Gerelateerde artikelen