Oliedeal van 53 miljard wordt overnamegevecht

Exxon dwarsboomt met juridische middelen de overname van Hess.

Een van de grootste deals van vorig jaar, de overname van de Amerikaanse oliemaatschappij Hess door Chevron, is verzand geraakt in een juridische vechtpartij. Exxon heeft beroep aangetekend tegen de deal. Aandeelhouders van Hess hebben al een oproep gekregen om zich op 28 mei te onthouden van stemming over de deal.

Inzet van de deal zijn de olievelden voor de kust van Guyana, een buurland van Suriname. Exxon claimt recht te hebben om de rechten op exploitatie van deze olievelden over te nemen van Hess. De deal tussen Chevron en Hess wordt nu uitgeplozen door juristen. Door het touwtrekken om Hess wordt verwacht dat de deal dit jaar niet meer kan worden afgerond. Daarbij speelt ook dat de mededingingsautoriteiten de overeenkomst nog moeten beoordelen.

Volmachtadviseur Institutional Shareholder Services (ISS) heeft aandeelhouders geadviseerd om zich nog niet uit te spreken over de deal. Volgens ISS kunnen aandeelhouders nu geen oordeel vormen over de juridische details van het overnamegevecht. Ook sluit ISS niet uit dat er nog een hoger bod mogelijk is voor Hess door al het gekrakeel.

Gerelateerde artikelen