M&A Magazine #1, 2024, is nu online te lezen

In deze editie aandacht voor o.a. toezicht op kralen rijgen en waardevernietiging door M&A.

Het was best een shock voor de M&A-markt toen Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, in november vorig jaar in een blog aankondigde ook bij kleine overnames te willen kunnen ingrijpen wanneer deze de concurrentie belemmeren.

Snoep stelde dat vooral de strategie van ‘kralen rijgen’ aangepakt moet kunnen worden, waarbij door een hele reeks kleinere acquisities te doen die onder de omzetdrempel van toetsing blijven, toch een heleboel marktmacht door één partij verworven kan worden. Maar om welke branches gaat het? Onze redacteur Henk Vlaming ging in gesprek met de ACM-voorzitter en vroeg ook een aantal andere belanghebbenden om hun mening. Het is een mooi artikel geworden en een must-read voor investeerders.

Een ander niet te missen interview dat ik zelf mocht afnemen en schrijven is met professor Killian McCarthy van Radboud Universiteit in Nijmegen. Het gaat over zijn onderzoek naar hoe weinig synergiën er gerealiseerd worden in corporate acquisities. Dit is zeker geen nieuw verhaal, maar de mate waarin deals mislukken en zelfs op grote schaal waarde vernietigen is toch echt wel een eyeopener en een waarschuwing voor zowel bestuurders als M&A directors om zeer sceptisch naar M&A-’kansen’ te kijken. Zowel Martijn Snoep als Killian McCarthy zullen spreken op het jaarlijkse Private Equity Summit op 23 mei waar we jullie graag voor uitnodigen (schrijf je in via pesummit.nl).

Verder vinden jullie in dit nummer interviews met een aantal M&A Awards winnaars. Collega Jan Bletz sprak met Femke Schouten over hoe het kleine Pellicaan Advocaten erin slaagde de M&A Award binnen te slepen voor Best Diversity Firm 2023. En onze redacteur Charles Sanders zorgde voor drie prachtige interviews met Martijn Koops, Lennard Keijzer en Laura Overes. Niet de zoveelste analyses over hoe de markt zich gaat ontwikkelen, maar persoonlijke portretten die een beeld schetsen van de mensen achter deze toonzettende dealmakers.

Een laatste verhaal uit deze editie dat ik wil aanbevelen is de ‘Behind the Deal’ door Jan Bletz. Dit kwartaal keek Jan naar de overname van chipmaker Nowi door het Chinese Nexperia. Een Chinese partij die een Nederlands bedrijf actief in chip-technologie koopt? Maar hoe zit het dan met wet Vifo en de bescherming rond bedrijven van nationaal belang, zoals ASML? Lees het artikel hier online of open het magazine door op de afbeelding hieronder te klikken.

Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen