Overname oliehandel in Nederlandse havens loopt spaak

De deal vaagt concurrentie weg in de noordelijke havens.

Er is meer onderzoek nodig naar de overname van Oliehandel Klaas de Boer door concurrent FincoEnergies. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Beide bedrijven leveren onder andere scheepsbrandstoffen in verschillende havens in Nederland. Dat doen zij aan diverse soorten afnemers, zoals vissers, veerboten en sleepdiensten.

Zeker in de noordelijk gelegen havens zijn FincoEnergies en Oliehandel Klaas de Boer sterk vertegenwoordigd. Dat is het geval in de havens van Harlingen, Lauwersoog en Eemshaven-Delfzijl (de noordelijke havens) en in de havens van Den Helder en IJmuiden. Door de overname zou FincoEnergies in veel van deze havens vrijwel de enige aanbieder van scheepsbrandstoffen worden. De overname van Oliehandel Klaas de Boer kan daardoor nadelige gevolgen hebben voor afnemers van gasolie, zoals hogere prijzen of een lagere service, vreest de ACM.

Een groot deel van deze zakelijke afnemers kan niet zomaar naar een andere haven om gasolie te tanken, vanwege de afstand en de relatief hoge kosten die daarmee gepaard gaan. Deze afnemers zijn voor hun gasolie gebonden aan een haven, zo luidt de toelichting van de ACM. Financiƫle details over de mogelijke deal zijn niet bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen