‘Private equity-markt groeit naar twintig biljoen dollar in 2028’

Laatst gewijzigd: 14 mei 2024 09:48
Ondanks een aantal lastige jaren zijn de vooruitzichten voor private equity rooskleurig.

De afgelopen jaren werd de private equity-markt gekenmerkt door een gematigde fondsenwerving, een lastige exit-omgeving en rendementen die onder druk stonden door de hoge rentetarieven.

Ondanks deze stressfactoren meldde een recent onderzoek van Adams Street Partners dat 67 procent van de institutionele beleggers verwacht hun inzet op de private markten in 2024 te zullen vergroten. 88 procent gaf zelfs aan te geloven dat particuliere markten op de lange termijn beter zullen presteren dan de publieke markten.

Private marktallocaties zijn de afgelopen tien jaar een hoeksteen geworden in de portefeuilles van institutionele beleggers. Van 2012 tot 2022 stopten beleggers steeds meer van hun marginale euro’s in deze markten, wat leidde tot een groei op jaarbasis van 12,8 procent en 14,7 biljoen dollar aan beheerd vermogen.

Bezoek PE Summit: Ontmoet 250 leiders in M&A en PE
'To buy & build or not to buy & build?' Ontdek het 23 mei op ’s lands grootste congres over PE en M&A bij KPMG. Een onmisbaar programma met topexperts zoals Nico Bogaerts, Head of M&A Europe SD Worx; Ewout Brouwers, CEO PIA Group; Killian McCarthy, Prof. Strategy Radboud Univ.; Martijn Snoep, Chairman ACM.

In dezelfde periode overtrof het private kapitaal de groei van publieke aandelen en vastrentende activa 2,5 keer. Pitchbook bracht onlangs een rapport uit over deze ontwikkelingen waarin de dataleverancier ook vooruitblikte op de mogelijke ontwikkeling van de private markten in de komende vijf jaar. Hieruit kwamen de volgende conclusies:

• Met 14,7 biljoen dollar aan beheerd vermogen is er volgens Pitchbook nog ruim voldoende ruimte om verder uit te breiden. De dataprovider voorspelt dat het mondiale particuliere kapitaal in 2028 bijna twintig biljoen dollar zal bedragen, met een opwaarts potentieel van bijna 24 biljoen dollar als de macro-omgeving meewerkt.

• Kijkend naar de verschillende investeringsstrategieën, lopen de groeiprojecties uiteen. Pitchbook voorziet groei voor de categorieën private equity buyout- en groei-investeringen, private debt, secondaries en infrastructuurfondsen. Voor venture capital investeerders en de vastgoedsector worden de komende jaren uitdagender.

• Ondanks dat er inmiddels bijna één biljoen dollar aan beheerd vermogen is bij fund-of-funds, hebben deze investeringsvehikels onlangs een daling in de fondsenwerving gezien, die, als deze aanhoudt, in wezen zal resulteren in zero growth voor deze strategie.

Lees ook: Job Andreoli (Nyenrode): ‘De toekomst van financiële markten is privaat’

Gerelateerde artikelen