Uitgeverij VBK in handen van Amerikaanse reus Simon & Schuster

Laatst gewijzigd: 10 mei 2024 11:10
Twee jaar geleden kreeg S&S een verbod om te fuseren met marktleider Penguin.

De Amerikaanse uitgever Simon & Schuster (S&S) neemt de Nederlandse uitgever Veen Bosch & Keuning (VBK) over, de grootste uitgever van Nederland. Het betreft alle uitgeverijen van VBK in Nederland en België, evenals zusterbedrijven Thinium en Bookchoice.

VBK vindt in S&S een strategische partner om langgekoesterde internationale ambities, met behoud van autonomie, te realiseren. Er zijn geen nadere details over de transactie bekendgemaakt.

De afgelopen jaren is VBK uitgegroeid tot de grootste boekenuitgeverij van Nederland, met een collectie titels en een portfolio van gerenommeerde Nederlandstalige en internationale schrijvers. VBK bezit boekuitgevers als Luitilngh-Sijthoff , Ambo Anthos, Atlas en De Fontein. In 2017 werd de boekenketen Bruna ingelijfd.

Afgelopen voorjaar brak paniek uit bij schrijvers toen er geruchten waren dat VBK zou samengaan met de uitgever WPG. Directeur Geneviève Waldmann van VBK ontkende het verhaal, maar hield in het midden of er gesprekken werden gevoerd over een overname.

Het honderd jaar oude S&S geeft jaarlijks 1.300 titels uit in meer dan 200 landen. Via het uitgebreide internationale netwerk van S&S, met uitgeverijen in onder andere de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en India, krijgen schrijvers betere mogelijkheden om hun werk uit te geven buiten het Nederlandse taalgebied, zo meldt VBK.

De Nederlandse uitgever benadrukt het behoud van de zelfstandigheid. Het bedrijf blijft autonoom opereren en beslissingsbevoegd om titels uit te geven. Geneviève Waldmann, algemeen directeur van VBK, blijft eindverantwoordelijk en zal zich bij het managementteam van S&S voegen.

(tekst loopt door onder het blok)

Twee jaar geleden beet Simon & Schuster in het stof toen in de VS de fusie met uitgeverij Penguin werd tegengehouden. De megafusie zou concurrenten van de markt blazen, zo was de vrees. Na de fusie zou de naaste concurrent, Harper Collins, twee keer zo klein zijn als de fusiereus.

VBK hoopt te kunnen groeien dankzij de schaal waarop S&S opereert. De uitgever ziet voordelen op het gebied van onder andere technologie, productie en distributie. De bedrijven hebben een gezamenlijke ambitie om het werk van Nederlandstalige auteurs wereldwijd naar onontgonnen marktsegmenten te brengen.

Voor S&S is het de eerste keer dat een niet-Engelstalige uitgeverij wordt overgenomen. De samenwerking met VBK betekent voor S&S een betere toegang  tot zowel de Nederlandse als de Europese markt. De bedrijven willen samenwerken aan betere verkoop, productie en distributie van titels in Europa en zullen meer titels van S&S lokaal uitgeven.

De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden, waaronder een beoordeling door mededingingsautoriteiten.

Gerelateerde artikelen